Kedves Olvasó!


Ebben a rovatban szeretném megismertetni veletek az erdőjáró társaságunk főbb élelmezési szokásait. Felhívnám szíves figyelmeteket, hogy írásom elég szubjektív, így aki nem szereti az eredeti ízeket, hanem vegetáriánus, vagy a reform konyha híve ne is olvassa el írásomat.
Tájékoztatásul közlöm, hogy a jobb ízhatás kedvéért csak friss, és kifogástalam minőségű alapanyagokat használjunk fel. Cikkemben nem szerepel ételízesítő por, gulyáskrém, leveskocka, ezeket hagyuk csak meg háziasszonyok konyha szekrényén.
 Ha egy étel zamatát úgy is el tudjuk készíteni, hogy nem használunk műételt, akkor miért is tesszük ezt?
 Másik fontos dolog, hogyha a leírásom zsiradékot említ az zsír (és nem napraforgó olaj), ha pedig vaj szerepel a hozzávalók
sokasága között akkor bizony az teavaj. Az ízek harmóniája szempontjából nagyon nem mindegy.
Agylágyulást kapok mikor megkérdezik: "kérsz vajas kenyeret?" mire a válasz:"köszönettel elfogadom" és elém raknak valami undorító margarinos kenyeret.
 Vagy mikor teával kínálnak és láss csodát gyümölcsízű meleg limonádét kapok.
 A tea nam más mint a tea cserje levéléből készült szárított levelek forrázata. Nem értem, hogyan lehet teáról beszélni mikor nincs is (teafű) a vízben. Apropó tea ezt a nagyszerű italt is el lehet rontani tudom furcsán hangzik de most vagy iszom a teát és ízletes, aranybarna (vagy fekete tea esetén sötét barna) vagy nem is iszom meg. Soha ne főzzük a teafüvet ! Sajnos a magyar konyha nincs megfelelően felszerelve sok háztartásból hiányzik a szamovár. A finom tea elkészítése rendkívül egyszerű a csészébe helyezett teát forró de nem lobogó vizzel leöntjük. Ezután 3-5 percig ázni hagyjuk (azért nem tovább mert ezután tannin szabadul fel, ami csökkenti a teofillin és koffein hatását , valamint a teát kesernyéssé teszi). Ja és azért ne forraljuk a teát együtt a vízzel mert 96-98 C felett a zamatanyag kifő és az eredmény ismét csak meleg limonádé lesz.

Alapvető szabályok az erdei étkezéssel kapcsolatban!
A tűz: TÜZET CSAK AZ ARRA KIJELÖLT HELYEN SZABAD RAKNI, HA TŰZGYÚJTÁSI TILALOM VAN MÉG OTT SEM.
Mit csináljunk ebben az esetben? Mert enni kell! Örömmel árulom el a Tisztelt olvasónak, hogy van megoldás igazából nem vagyok híve de ha máshogy nem megy hát marad a camping gáz és a konzerv. Vannak egészen ízletes készétel konzervek amit csak meg kell melegíteni és máris fogyasztható.

Túrázások alkalmával nem árt beszerezni néhány ilyen konzervet. De mit tegyünk ha nincs gázunk vagy csak nemes egyszerűséggel nem vagyunk hajlandók magunkkal cipelni a kirándulás alkalmával? Semmi vész! Nem kell mást tenni mint egy két szál háztartási gyertyát vinni magunkkal.  A következő képek egy esős táborozás alkalmával készültek, mikor a több napon át szakadó eső megakadályozta a tűzgyújtást.
 


Paprikás, pörkölt, gulyás.


Lehet, hogy a következő rész tartalma miatt megköveznek majd, de sajnos az az igazság, hogy a magyar házisszonyok 95%-ának fogalma sincs róla, mi a különbség a pörkölt és a paprikás között. Nem egy alkalommal előfordult, hogy a gazdasszony "pörköltet" készített. A felhevitett zsirba (legdurvább esetben étolajba) beletette a finomra vágott vöröshagymát, majd ha az üvegesre pirult, a tűzről levéve a piros paprikát. Nincs is ezzel
semmi baj csak annyi, hogy ez nem pörkölt. A jó pörkölt titka évszádakon át nem változott! A forró edénybe beledobjuk a kockára vágott húst, minden füszer és hagyma, valamint só nélkul. Folyamatos keverés mellett a husink elkezd levet engedni majd szép lassan fehéredni kezd miközben egy úgynevezett pörkréteg alakul ki rajta,  ami megtartja az ízeket a hús belsejében. (Nem is véletlenül pörkölnek nevezik)  A nem ilyen eljárással készült ételek természetesen minden további nélkül fogyaszhatóak, csak képtelenség azt az ízhatást elérni mint a pörköléssel készült finomságoknál.

 

 

 

 

 

 

 


Sütés, főzés a szabadban